Mediji

Otkrivanje ličnih kodova

Po peat učenju svi se mi rađamo, odrastamo i živimo sa dva suprotna osećanja. Za nekog su to ljubav i mržnja, strah i hrabrost, punoća života i ništavilo i ta dva  osećanja oblikuju nas kao ličnost i određuju  životne izbore i odluke. Da li ste nekada primetili da se svi vaši važni emotivni ili prijateljski odnosi završavaju na isti način? Jedan od najmoćnijih procesa koji se događaju tokom praktikovanja peata -integrisanje naših ličnih kodova koji su u suprotnosti, dešava se već na prvoj seansi. Ljudi to opisuju kao osećaj blaženstva, smirenosti i potpunog spokoja. Bilo da probate još neku od 16 peat tehnika ili  odlučite da se zadržite na prvom koraku, jedno je sigurno – nikada više nećete gledati svet istim očima.

“Moja životna priča i put kojim danas koračam je dokaz kako je prihvatanje vlastite celovitosti  put prema radosnom načinu življenja. Znam šta znači negiranje i neprihvatanje onih “teških” delova sebe i sa kakvim se posledicama suočavamo kada smo “nesvesni”. I tako…nakon dosta godina istraživanja i razvoja putem različitih tehnika i programa, odlučila sam da svoje znanje i iskustvo prenesem i na druge ljude. Sada znam šta donosi rad na sebi, putem procesa koji donose divne oslobađajuće rezultate i “svesno” življenje.”- kaže Dubravka Stojković – PEAT trener, učitelj i predavač. Pre susreta sa ovom jedinstvenom tehnikom bila je autor tri dečija časopisa, a  više od petnaest godina radila je kao direktor i glavna i odgovorna urednica Luxor izdavačke kuće iz Beograda. Danas, kao učenik psihologa Živorada Slavinskog, radi kao Licencirani PEAT trener i profesor ove metode. Takođe, Dubravka je HYL trener filozofije Lujze Hej.

Kako si se upoznala  sa  tvorcem PEAT-a, Živoradom Slavinskim?

Sa Živoradom Slavinskim sam se susrela potpuno “slučajno”. Bila sam na moru kada mi je prijateljica poslala mail sa pozivom da učestvujem na njegovom predavanju. Nisam bila baš oduševljena da ponovo slušam neku novu teoriju o tome kako treba da se “prepustim”, zatim “otpustim” pa “prihvatim”, zatim “oprostim”…itd a onda sačekam očekujući da mi kroz neko vreme bude bolje. Htela sam brže rezultate. Prijateljica je imala već individualno iskustvo rada sa Slavinskim i to što mi je ispričala delovalo mi je drugačije od svega do tada, pa sam rešila da probam. Sada na seminarima kao anegdotu prepričavamo to moje prvo iskustvo i susret sa Živoradom. Naime, došla sam sa puno predrasuda i očekivanja, tako da je proces išao vrlo teško što inače nije slučaj. Bila sam potpuno u umu želeći nesvesno da kontrolišem i sebe i sve oko sebe. Ali Peat kao metod, verovali mi u njega ili ne, pronađe put do nas, ukloni svaku samosabotažu i hteli mi to ili ne reši problem od kojeg smo krenuli. Moje iznenađenje je bilo ogromno kada sam shvatila da sam na kraju procesa ostala bez problema koji me je mučio godinama. Rezultat nije mogao brže da se prikaže. Odmah sam se zaljubila u Peat i rekla Živoradu da ću mu biti najbolji učenik. Nasmejao se tada, rekavši da će mi jedan pukovnik koji ga prati godinama biti velika konkurencija. Kasnije, kada sam Peat potpuno savladala pod njegovom strogom supervizijom, Živorad mi je napisao posvetu: „ Postoje stotine i hiljade Učitelja, ali teško je naći jednog jedinog pravog učenika. Na osnovu svog iskustva mogu da kažem da je Dubravka Stojković takav pravi učenik. To je dokazala na mnogo načina“.

Kako je Peat promenio tvoj život?

Ta 1998. godina bila je izuzetno teška godina za mene, sa mnogo emocionalnih problema. U tom trenutku postojala su dva puta: ili da potpuno potonem ili da radom na sebi isplivam, rešavajući se starih uverenja i  mehanizma, u cilju postavljanja novih, koji vode srećnijem životu. Shvatila sam da druge i okolinu ne mogu da promenim, ali da sebe mogu i da u tome leži moć izlečenja.

Protekle dve decenije prošla sam razne programe ličnog razvoja: Geštalt terapija, Transakciona analiza, Psihoanaliza, Karmička dijagnostika itd. Godinama sam učesnik radionica Konstelacije. Izuzetno cenim filozofiju gurua Mohan Ji-a o duhovnim stazama i oslobođenju.

U svom daljem traganju za smislom života, susret sa Živoradom ostavio je snažan utisak i napravio preokret u mom životu. Lično iskustvo i saznanje da neki dugotrajni problemi mogu da se reše u veoma kratkom vremenskom periodu, kao i osećaj duhovnog rasta, pokrenuli su me da budem učenik Peat metode i postanem Procesor ovog terapeutskog metoda, a kasnije i trener, što mi je pružilo mogućnost da druge ljude obučim kako da koriste ovu moćnu tehniku kao samopomoć i pomoć drugima.

Slavinski me je uputio na činjenicu da je potrebno da svoje znanje i iskustvo podelim sa drugim ljudima.

“ Ako samo učiš i stečeno znanje ne deliš sa drugima, ni sebi ne činiš dobro, jer sve je energija, kao uzimanje i davanje. Vrednuj  iskustvo koje si prošla jer na taj način možeš najdublje da saosećaš sa drugim ljudima”, savetovao me je Slavinski. Na taj način me je pogurao da uopšte krenem da radim sa ljudima. Imala sam veliku podršku i u svojim prijateljicama koje su pre mene otkrile moj talenat u radu sa ljudima, dok smo danima vežbale Peat jedna na drugoj. Bilo je interesantno posmatrati jedna drugu i primećivati kako nam se događaju ogromne transformacije u ličnosti. To je kao da gledate svojim očima travu kako raste. Fascinantan je to bio period. Probudite se jedno jutro bez svojih strahova i kompulzija. Osetite neverovatnu slobodu i onda naučite da živite u toj slobodi i da se ispoljavate bez straha.

Uživam u procesu života, svesna da je učitelj ujedno i učenik i radujem se svakoj prilici koja nam omogućava razvoj naše celovitosti.

Koliko se peat razlikuje od psihoterapije

Ja Peat zovem 3 u 1. On je terapeutski metod, zatim je energetski metod kao i sistem duhovnog rasta i razvoja. Klasična psihoterapija do skoro je probleme i poremećaje tretirala po ugledu na klasičnu fiziku gde stalno tražimo vezu između uzroka i posledice. U kvantnoj fizici te uzročno-posledične veze nisu uočljive. Budući da misli postoje u energetskim poljima, a negativne emocije predstavljaju odraz poremećaja tih polja, možemo da pretpostavimo da su psihološki i emocionalni fenomeni po svojoj prirodi kvantni procesi. Stoga se ti problemi mnogo brže rešavaju ako ih tretiramo kao poremećaje energetskog polja, nego što se kao u klasičnim metodama stalno vraćamo u prošlost ne bi li u prošlosti pronašli uzrok svog problema. Dovoljno je da izbalansiramo strukturu energetskih polja.

Zatim, praktičari većine klasičnih metoda terapije do poboljšanja stižu postepeno. U Peatu vi odmah vidite i osetite rezultat. Razlog je u tome što mi nismo usredsređeni direktno na uklanjanje bola, bolesti, poremećaja ili problema, već smo usmereni na otkrivanje sržnih verovanja u ljudskom biću i meta struktura iza i iznad problema.

 Za početak se imenuje problem koji želimo da rešimo. Sve je vrlo jednostavno. Dovoljno je da zatvorite oči i pratite sebe i svoje telo: da li se možda u određenom delu tela javlja toplota, hladnoća. Na sugestiju terapeuta sva osećanja i prijatna i neprijatna koja tokom seanse doživimo „pojačamo“ u svom umu, ne bežeći od njih, već ih prihvatajući. Dok proživljavamo i prihvatamo i negativne strane svoje ličnosti i pod nadzorom peat terapeuta svesno pojačavamo negativna osećanja vezana za problem koji nas muči  u jednom trenutku naš problem kulminira i kao prenaduvan balon, rasprsne se ne ostavljajući za sobom ni tračak napetosti. Ovo je jedna od alatki koje postoje u okviru peat tehnike koja nudi mnogo toga: od razbijanja negativnih misaonih i energetskih blokada do rešavanja ozbiljnijih problema kao što su fobija, anksioznost i uklanjanje traume.

Peat vole i muškarci, jer nema mnogo emotivnog ogoljavanja, što je takođe razlika od klasične psihoterapije. Nema mnogo priče ali ima puno rada.

Šta si naučila tokom dugogodišnjeg praktikovanja Peata?

Naučila sam da svaki problem može da se reši, da ni sada nije kasno da proživimo srećno detinjstvo i da je jednostavnost bliska savršenstvu. Naučila sam još da kada oprostimo nekom, to je kao da smo se izmirili sami sa sobom. Opraštanje znači da osobi koja nas je povredila, vraćamo u njeno dvorište najvišu moguću odgovornost. Na taj način zatvaramo svoje energetsko polje za loš uticaj. Peat nam mnogo pomaže da lako oprostimo. Opraštanje sebi je takođe mnogo važno. Naučila sam još da živim život bez anksioznosti.            

 Možeš li sa nama podeliti neki zanimljiv slučaj iz prakse

Klijent, muškarac, srednjih godina, 3 infarkta, 8 baj-pasa, 3 kliničke smrti. Sve je to zaradio živeći paralelni život. Ima ženu i ćerku a na drugoj strani ljubavnicu i dvoje dece sa kojom živi već 10 godina. Nekako je uspevao sve to da sakrije ali srce se bunilo zbog čuvane tajne i bukvalno je htelo da prepukne. Nakon integracije Ličnih Kodova, posle svega par dana, smogao je snage da saopšti supruzi dugo čuvanu tajnu. Naravno, tu se njegova terapija ne završava ali činjenica da je istinu doveo na videlo ubrzo posle terapije mnogo govori o efikasnosti Peata.

Druga klijentkinja je imala niz somatskih manifetacija. Organizam joj se na taj način bunio jer je da bi zadrzala posao išla ispod svoje granice samopoštovanja, trpela je sve. Jasno je postavila problem.                   Imam strah da ću ostati bez posla i zato pristajem na sve. Kada se Peat procesom rešila tog straha od gubitka posla, ponudio joj se nov bolji i neočekivan posao. Mi naravno nismo mogli da rešimo objektivni problem, pronalaženje novog posla, ali onog trenutka kada rešimo subjektivni problem a to je u ovom slučaju strah i objektivni problem se najčešće reši.

(antrfile 1 ) Ova metoda se drugačije zove SPIRITUALNI INŽINJERING i stvorena je na sledećim osnovama – ni jedan mislilac u istoriji ljudskog roda nije otkrio ništa više u ljudskim iskustvima osim 4 elementa: psihičku sliku, emociju, telesni osećaj i misao. Najbanalnija i najuzvišenijia iskustva su samo kombinacija ta 4 elementa. Kada znamo kako sa njima da operišemo, možemo izuzetno brzo rešiti svaki emocionalni, psihološki ili spiritualni problem.

(antrfile 2) Ja Peat zovem 3 u 1. On je terapeutski metod, zatim je energetski metod kao i sistem duhovnog rasta i razvoja. Klasična psihoterapija do skoro je probleme i poremećaje tretirala po ugledu na klasičnu fiziku gde stalno tražimo vezu između uzroka i posledice. U kvantnoj fizici te uzročno-posledične veze nisu uočljive. Budući da misli postoje u energetskim poljima, a negativne emocije predstavljaju odraz poremećaja tih polja, možemo da pretpostavimo da su psihološki i emocionalni fenomeni po svojoj prirodi kvantni procesi. Stoga se ti problemi mnogo brže rešavaju ako ih tretiramo kao poremećaje energetskog polja, nego što se kao u klasičnim metodama stalno vraćamo u prošlost ne bi li u prošlosti pronašli uzrok svog problema. Dovoljno je da izbalansiramo strukturu energetskih polja.