Mediji

Kako Polariteti utječu na naš život

Kada se pojavimo u ovom našem Univerzumu, u trenutku rođenja kako dolazimo s određenom bojom očiju, kose ili određenom krvnom grupom, tako dolazimo i sa svoje dvije prve osobine koje su u suprotnosti i koje jako puno određuju naš život. Te dvije osobine su Polariteti, kao i svaka druga pojava koju zapažamo oko sebe. Lice uvijek ima naličje, oseka postoji nasuprot plimi, nema jutra bez noći, niti tuge bez ljubavi…

Svaka osoba unutar sebe nosi polaritete. Pogledajmo samo u fizičkom smislu. Postoji desno-lijevo, gore-dolje, naprijed-nazad. Isto tako svaka osobina koju imamo ima svoju suprotnost. Problem nastaje kada težimo razvijati samo jednu osobinu, a njenu suprotnost pokušamo potisnuti. Tada zapravo nastaju brojni problemi.
U oceanu tih suprotnosti, samo jedan par suprotnosti – polariteta (s kojima se rodimo), čine naše Osobne Kodove.

Zamislite da je jedan od naših kodova stvaranje, koji nas iz sve snage “vuče za rukav” na jednu stranu, a drugi kod jest razaranje i vuče nas na drugu stranu. Tada se zbog te sile lošeg energetskog naboja razdvajamo unutar sebe, a težnja svakog bića jest cjelovitost.
Kada osoba s navedenim kodovima, npr. pronađe novog prijatelja, ona prisilno i nesvjesno počinje proces stvaranja. Najčešće novog prijatelja idealizira, pripisuje mu osobine koje možda ta osoba i nema, ne vidi njegove nedostatke i slične karakteristike. Nakon određenog vremena, opet prisilno i nesvjesno, uključuje se kod razaranja. Neminovno, osoba se razočarava u prijatelja, uvjerena kako se prijatelj neiskreno predstavljao i sve više mu smetaju nedostaci te se konačno odnos razara.

Navedeni Osobni Kodovi vrijede za sva područja života, tako da su osobe s tim kodovima u stanju uložiti veliki napor da se npr. ostvare radeći kompulzivno/naporno, sve dok im je aktivan kod stvaranje. U određenom trenutku aktivira se kod razaranje i tada svi poslovni potezi bivaju neuspješni, suradnici postaju neaktivni i sl. Ovo kompulzivno i nesvjesno ponašanje počinje kreirati igru, koja izgleda kao ping-pong meč gdje smo u svojstvu loptice, bez mogućnosti odluke. Sve se zapravo odvija mimo nas, jer smo nesvjesno “uvučeni u igru kodova”.

Putem više stotina odrađenih Peat procesa, svjedočila sam nizu situacija i reakcija koje klijenti manifestiraju zbog “igre polariteta”. Radila sam s osobom koja je mahnito sakupljala magnete za frižider. Upotrebljavala je nevjerojatnu energiju kako bi ih kupila iz najrazličitijih i najudaljenijih dijelova svijeta. U jednom trenutku ih je sve pobacala, zbog njoj nepoznatog razloga i nezadovoljstva. Jednostavno nije bila svjesna unutarnje podsvjesne igre svojih osobnih polariteta. To je samo jedan od primjera u njenom životu, a ima ih zaista mnogo. Njeni osobni polariteti kreirali su i druga mnogobrojna neugodna iskustva, koja su nakon inegracije kodova postala stvar prošlosti.
Pomislite samo koliko iz ove igre stvaranje- razaranje, osoba sebi kreira niz problema, koji naposljetku dovode do stanja koja nazivamo stres, ankcioznost ili depresija.

Osobni Kodovi koji su vrlo česti su i napetost – opuštenost. Osobe s navedenim kodovima stalno su napete, s konstantnom željom za opuštenim životom. Kada su u kodu opuštenosti, tada traže način da iznova budu napeti. Jedan od klijenata cijelu godinu je djelovao pod stresom i s napetošću je vodio vlastitu firmu. Žudio je za opuštanjem te je danima pričao kako će se opustiti na svom godišnjem odmoru koji je isplanirao do detalja. No, nije bio svjestan unutarnje igre svojih kodova. Na odmoru je nesvjesno aktivirao svoj kod napetost. Kao “okidač” jedan telefonski poziv od suradnika bio je dovoljan da ga izbaci iz koda opuštenosti. Ostatak odmora, proveo je u napetosti, stalno iščekujući sljedeću situaciju koja će pojačati napetost i dovesti do kulminacije. Uglavnom je na godišnjem odmoru nestrpljivo čekao da se vrati na posao, jer tada bi iznova osjetio opuštenost, uvjeravajući sebe kako jedino tada tvrtka dobro posluje.

Ljubavni odnosi također su izvrsni pokazatelji djelovanja Osobnih kodova. Primjer je osoba koja se dva puta rastala i to ne u prijateljskim uvjetima. Njeni Osobni Kodovi su ljubav-mržnja. Ona je od malena težila upoznati “veliku ljubav”. Sve svoje potencijale koristila je da pronađe partnera. Kada ga je pronašla, na žalost nije dugo uživala u ljubavi. Vrlo brzo su joj u odnosu počele smetati mnoge stvari i situacije. Nesvjesno ih je kreirala sve više i više, okrivljavala partnera za vlastita neispunjena očekivanja, sve dok nije aktivirala svoj drugi kod, a to je mržnja. Navedeni scenarij ponovila je više puta. Kada je putem Peat-a integrirala Kodove, spoznala je kako njeni kodovi općenito objašnjavaju odnose koje je razvijala s drugim ljudima.

Iz navedenih primjera možemo zaključiti kako je većina naših problema zapravo kombinacija jednog te istog problema, u čijem su korijenu dva polariteta. U jednom periodu života jedan Polaritet izgleda pozitivno (intenzivno radimo sve kako bi ga ostvarili), a drugi pak izgleda negativno (intenzivno radimo sve kako bi ga izbjegnuli). Kada dosegnemo (ostvarimo) kod, ostvarujemo olakšanje, osjećaj ispunjenja, ali nažalost samo nakratko… jer nakon nekog vremena, ili doživljenog neuspjeha, započinje period neispunjenja, kreiraju se suprotne situacije i tada “pozitivan kod” postaje “negativan kod”.

Istražujući više od 50 godina, psiholog Živorad Mihajlović Slavinski kreirao je tehniku Duboki Peat koja nam omogućuje integriranje suprotnosti, nakon čega mnogi naši problemi nestaju, odnosno ne vraćaju se, a promjene u osobnosti bivaju dalekosežne.
U Dubokom Peat procesu, rad s klijentom počinje s trenutnim problemom koji mu stvara određenu neugodnost u životu. Korak po korak, otkrivaju se sve dublji i dublji sadržaji koji vode do samog uzroka problema. Kada dođemo do osnovnog uzroka problema, on nestaje zauvijek.

S prvim tretmanom Dubinskog Peat procesa, otkrivamo i osvještavamo svoje Osobne Kodove ili Praiskonske Polaritete. Što je najvažnije, od kojeg god problema krenuli, mi dolazimo do Osobnih Kodova, jer u njima ima najviše negativnog naboja.
Ako točno slijedimo proceduru Dubokog Peat-a, ne možemo izbjeći rješenje problema, čak i kada bismo to htjeli na podsvjesnoj razini. Tehnika je izuzetno efikasna za rješavanje dugotrajnih problema kao i problema koji nam se javljaju u svakodnevici.
Nakon osvještavanja i integracije Osobnih Kodova, postajemo svjesniji starih i novih problema (svojih reakcija), ali ih sada rješavamo puno brže i s većom lakoćom.

Krećite se linijom života bez straha. Budite ono što jeste.

Tekst objavio portal www.alternativainformacije.com