Aktuelne Teme

BEBE

Iz potpunog mraka i relativne tišine, dolaskom na svet novorođenče u potpunosti menja svoju okolinu i počinje da joj se prilagođava. Beba je bespomoćna i treba joj pomoći. To podrazumeva: hranjenje, negu i sigurno okruženje.

Nemojte svoje dete »ubacivati« u razne brošure i priručnike po kojima mora tačno toliko i toliko puta da jede, ima stolicu, spava i slično.Pridržavajte se osnovnih pravila, ali imajte na umu: vaše dete je individua, a vi ste tu da mu omogućite i pomognete da pređe taj tako dug put odrastanja.

Znači, došli ste kući iz porodilišta i sve je spremno. Soba u kojoj će beba boraviti treba da bude svetla, bez suvišnih stvari i nameštaja, pogodna za održavanje i provetravanje. Za vreme usisavanja i sat vremena posle toga, dobro je da beba ne boravi u tom prostoru. Pušenja nema. Temperatura prostora treba da bude 20-24 stepena, mereno u visini bebe.

Krevetac za novorođenče mora biti ravne i relativno čvrste podloge sa stranicama, koje uvek podižete kada je beba u njemu i nikada ga ne prekrivajte. Jastuk nije potreban. Razne igračke ne ostavljajte u krevecu. Bebu od prvih dana nemojte ostavljati samu na nezaštićenim površinama (pult za povijanje i sl.), jer uvek postoji mogućnost pada. Dok beba ne počne da se okreće sama, stavljajte je da spava na boku, a u budnom stanju, dok ste vi prisutni, na trbuh.

Posteljina i garderoba moraju biti od prirodnih materijala (najbolje pamuk), dobro oprani i isprani, kao i ispeglani. Praktične pelene za jednokratnu upotrebu uvek sadrže i neka dodatna hemijska sredstva pa to samo po sebi nosi dodatne rizike. Bilo kako da ste odlučili, povijanje mora da bude široko, sve dok vam to lekar savetuje.

Beba se kupa svakog dana, najbolje uveče. Temperatura vode se sa posebnom pažnjom kontroliše, a beba se nikada ne ostavlja sama u kadici. Bombardovani smo raznim šamponima, kupkama i drugim preparatima za održavanje higijene. Izaberite najjednostavnije, jer koža bebe je osetljiva.

Kada ste došli kući, potrebno je i negovanje pupka. Jednom dnevno pupak se obrađuje (dezinfekciono sredstvo, antiseptički prašak) i pokriva sterilnom gazom. Posle otpadanja pupčanog patrljka, ranica se pokriva suvim sterilnim zavojem, sve do epitelizacije. Oprez: svaka promena na pupku u prvim danima (crvenilo, curenje i sl.), zahteva lekarsku pomoć.

Da li je potrebno reći da je majčino mleko nezamenljivo, a dojenje privilegija srećnih majki i dece. Ovo mleko je praktično sterilno, sadrži brojne imunološke faktore koji štite dete od infekcija. Hemijski sastav je prilagođen potrebama rasta i razvoja i ne izaziva alergijske reakcije. Dojenje je, osim hranjenja, važan psihološki faktor koji pomaže detetu u emocionalnom i socijalnom sazrevanju, a i ekonomski je opravdano. Trudite se da svoju bebu dojite bar prvih šest meseci. Ako je majka iz bilo kog razloga sprečena da doji svoje dete, postoje razna visoko adaptirana mleka, takozvana mlečna formula. Nemojte se sekirati; i sa ovim mlekom vaše dete će napredovati i odrasti. Kravlje mleko se ne sme davati, čak ni razblaženo, sve do kraja prve godine života. U prvom mesecu života, dojku treba ponuditi kad god to beba »traži«. Posle ćete, u dogovoru sa pedijatrom, doći do uobročavanja i kada za to dođe vreme, uvođenja druge hrane. Prokuvanu vodu (bez limuna) sa malo šećera nuditi između podoja.

Od petnaestog dana života, bebi se daju AD kapi. Prvo jedna, a zatim svakog dana po jedna više, dok se na stigne do pet. AD kapi se detetu daju sve dok ih pedijatar ne ukine.

Majka vrlo brzo nauči da razume plač svog deteta: kada je zdrav, snažan (kao sredstvo komunikacije), kada je nervozan ili zahtevan (zbog gladi, presvlačenja) ili bolan, oslabljen, sa jecanjem i često udružen sa poremećajem sna i odbijanjem hrane. U ovom slučaju obavezno se obratite lekaru.

Ne treba zaboraviti ni izvođenje na svež vazduh (kada ćete početi i koliko ćete ostajati zavisi od godišnjeg doba). Vrlo je važno da od prvih dana svoje dete mazite, da mu pričate, da se igrate i stvarate prijatnu atmosferu.

Zdravo i zadovoljno novorođenče, uz vaše staranje, spava oko 20 sati, a odojče pri kraju prve godine 14-15 sati, podeljeno na dnevno i noćno spavanje.

Bilo bi dobro da još pre rođenja deteta izaberete dečjeg lekara, jer biće mnogo pitanja tipa: zašto plače? Da li je broj i izgled stolica normalan? Šta sa grčevima? Kada ultrazvučna kontrola kukova? Kada da počne da sedi i da se oslanja na noge? Šta sa kasnom reakcijom na BCG vakcinu koja je data u porodilištu, a kada primiti ostale obavezne vakcine? Krenuli su zubići, kako pomoći?

U ovim slučajevima, a i sličnim, obazrivo isključite bake i komšinice i pridržavajte se saveta lekara.

                                Dr Brankica Stanković